ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

UPS

ΥΛΙΚΟ

Τι Είναι UPS

Μια συσκευή που τροφοδοτεί με ρεύμα τον υπολογιστή -μέσω της ενσωματωμένης μπαταρίας που διαθέτει- όταν υπάρχει πτώση ή διακοπή της τάσης του ρεύματος. Ένα τυπικό UPS είναι ικανό να τροφοδοτήσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για λίγα λεπτά μετά από τη διακοπή ρεύματος, επιτρέποντας, έτσι, στο χρήστη να αποθηκεύσει την εργασία του και να κλείσει με ασφάλεια το μηχάνημα. Τα UPSes χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: τα SPSes (Standby Power Systems) και τα On-line. Τα SPSes παρακολουθούν την τροφοδοσία του υπολογιστή και όταν διαπιστώνουν προβλήματα, αρχίζουν να τον τροφοδοτούν μέσω της μπαταρίας τους. Τα On-line UPSes προσφέρουν μια σταθερή τροφοδοσία μέσω του ενσωματωμένου εναλλάκτη συνεχούς-εναλλασσόμενης τάσης, ακόμα και όταν η γραμμή του ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργεί κανονικά, ενώ η μπαταρία τους ενεργοποιείται όταν παρουσιαστεί πρόβλημα στην τροφοδοσία.


Χρήσιμες Πληροφορίες για τα UPS


Τους καλοκαιρινούς μήνες οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές περνούν μια δύσκολη περίοδο. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η υπερθέρμανση εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η υπερθέρμανση μπορεί να είναι καταστροφική για διάφορα τμήματα του υπολογιστή μας κυρίως για τον επεξεργαστή και το τροφοδοτικό του. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε όλοι οι ανεμιστήρες στο εσωτερικό να δουλεύουν κανονικά. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, απλά βγάζουμε το εξωτερικό καπάκι και προσέχουμε αν δουλεύουν οι ανεμιστήρες. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν θα πρέπει οπωσδήποτε να τους αντικαταστήσουμε είτε μόνοι μας είτε με την βοήθεια ενός τεχνικού. Το κόστος ενός τέτοιου ανεμιστήρα δεν ξεπερνάει τις 3.000 δραχμές (ή περίπου 10 ευρώ). Εκτός όμως από τα εμφανή ανεμιστηράκια υπάρχει άλλο ένα στο τροφοδοτικό του υπολογιστή (εκεί που συνδέουμε το ρεύμα) το οποίο πρέπει επίσης να λειτουργεί σωστά (αν έχει κάποιο πρόβλημα συνήθως προκαλεί θόρυβο). Μια πολύ συνηθισμένη βλάβη το καλοκαίρι είναι το κάψιμο των τροφοδοτικών εξαιτίας του χαλασμένου ανεμιστήρα που προκαλεί υπερθέρμανση. Μια ματιά στο πίσω μέρος του υπολογιστή μπορεί να μας σώσει από μεγάλα έξοδα. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί τροφοδοτικά τα οποία ακόμα και όταν καίγονται διαθέτουν ασφάλειες για να μην δώσουν ρεύμα στον υπολογιστή όμως είναι καλό να το ελέγχουμε και να μην περιμένουμε να καεί για να το αλλάξουμε. Το κόστος ενός τροφοδοτικού είναι περίπου 10.000 δραχμές.

Ένα τροφοδοτικό για να δουλέψει σωστά, εκτός από την ψύξη του, χρειάζεται και κατάλληλη τροφοδοσία με ρεύμα. Το καλοκαίρι αυξάνονται οι πτώσεις τάσης στο δίκτυο της ΔΕΗ και παρουσιάζονται πολλές διακοπές. Εκτός όμως από τις διακοπές μπορεί να έχουμε και ρεύμα κακής ποιότητας δηλαδή ρεύμα που απέχει από τις τιμές 220-230V και ~60Hz. Σε τέτοιες περιπτώσεις το τροφοδοτικό του υπολογιστή μας και συνεπώς ο ίδιος ο υπολογιστής κινδυνεύει άμεσα. Η λύση σε τέτοια προβλήματα είναι μία για όλες τις εποχές και ακούει στο όνομα UPS (uninterruptible power supply) δηλαδή σε συσκευές που αναλαμβάνουν να τροφοδοτήσουν τον υπολογιστή μας με απόλυτα σταθερή τάση είτε υπάρχει ρεύμα στο δίκτυο είτε όχι. Οι συσκευές αυτές διαθέτουν διάφορα φίλτρα σταθεροποίησης της τάσης και το ρεύμα που προσφέρουν είναι απολύτως σταθερό και συνεπώς μας προστατεύουν από οποιαδήποτε διακύμανση του δικτύου του ρεύματος. Επίσης διαθέτουν μπαταρίες οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τον υπολογιστή μας με ρεύμα ακόμα και αν δεν υπάρχει ρεύμα στο δίκτυο.

Στο σημείο αυτό υπάρχει και μια σημαντική διαφορά στα UPS. Υπάρχουν UPS που δίνουν ρεύμα από την μπαταρία μόνο όταν χρειάζεται και άλλα τα οποία συνεχώς περνούν το ρεύμα πρώτα από την μπαταρία και μετά το δίνουν στο τροφοδοτικό. Τα δεύτερα (continuous UPS) είναι πολύ πιο ακριβά από τα πρώτα (stand by UPS) και γι αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε τη διαφορά όταν πάμε να αγοράσουμε ένα UPS. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια για τα UPS είναι η δυνατότητα που διαθέτουν να σταματούν τη λειτουργία του υπολογιστή. Όπως είπαμε όταν πέσει το ρεύμα τα UPS συνεχίζουν να δίνουν κανονικά ρεύμα στον υπολογιστή για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά όμως από κάποιο χρόνο οι μπαταρίες αδειάζουν και προφανώς κλείνει και το UPS.

Αρκετά UPS διαθέτουν ειδικά λογισμικά και αφού είναι συνδεδεμένα με τον υπολογιστή μέσω της σειριακής θύρας ή μέσω της USB μπορούν μετά από κάποιο χρόνο μετά την διακοπή του ρεύματος να δώσουν εντολή στον υπολογιστή να κλείσει κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα αν το UPS δεν διαθέτει τέτοια δυνατότητα θα πρέπει να είναι κάποιος εκεί που θα αντιληφθεί την διακοπή και θα κλείσει τον υπολογιστή. Τα παραπάνω είναι σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε ένα UPS. Tο κόστος κυμαίνεται από 25.000-100.000 δραχμές για ένα απλό UPS.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε ένα UPS θα πρέπει να προμηθευτούμε τουλάχιστον έναν σταθεροποιητή τάσης για να τον τοποθετήσουμε μεταξύ του υπολογιστή και της τροφοδοσίας του.









ΑΡΧΙΚΗ | ΥΛΙΚΟ | ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ | ΙΣΤΟΡΙΑ Η/Υ | ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΠΙΤΙ | GLOSSARY | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού