ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

ΥΛΙΚΟ

Τι είναι ένας επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής βρίσκεται τοποθετημένος πάνω στη μητρική πλακέτα (motherboard). Εκτελεί ένα μεγάλο μέρος από τη δουλεία του υπολογιστή και δεδομένα φτάνουν και φεύγουν από τον επεξεργαστή συνεχώς. Δέχεται εντολές επεξεργασίας δεδομένων, που πρέπει να εκτελέσει. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι η δουλειά του είναι να κάνει πράξεις και να μεταφέρει δεδομένα.


Η δουλεία του επεξεργαστή


Η μεταφορά των δεδομένων από και προς τον επεξεργαστή γίνεται μέσω "δρόμων ταχείας κυκλοφορίας" δεδομένων που ονομάζονται δίαυλοι.

Η μεταφορά δεδομένων


Ο επεξεργαστής τροφοδοτείται συνεχώς με δεδομένα μέσω των διαύλων. Τα δεδομένα που δέχεται μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:
Εντολές (instructions) για το πως θα διαχειριστεί τα υπόλοιπα δεδομένα. Δεδομένα, τα οποία πρέπει να διαχειριστεί σύμφωνα με τις εντολές.
Αυτό που αποκαλούμε εντολές, είναι κώδικας προγράμματος. Περιλαμβάνει τα μηνύματα (εντολές) που συνεχώς στέλνουμε στον υπολογιστή μέσω του ποντικιού ή του πληκτρολογίου ή κάποιων άλλων μονάδων εισόδου. Μηνύματα για να εκτυπώσει, να αποθηκεύσει, να ανοίξει ένα αρχείο, κλπ. Δεδομένα είναι τα τυπικά δεδομένα του χρήστη. Για παράδειγμα, όταν γράφουμε ένα κείμενο σε ένα κειμενογράφο, στέλνουμε στον υπολογιστή δεδομένα. Όταν όμως ζητάμε από τον υπολογιστή να τυπώσει αυτό το κείμενο, στέλνουμε στον υπολογιστή εντολές.


Μια σύντομη αναδρομή

Η ιστορία των επεξεργαστών ξεκινά το 1971, όταν μια μικρή και άγνωστη εταιρία, η Intel για πρώτη φορά ένωσε πολλά transistors, σχηματίζοντας την πρώτη κεντρική μονάδα επεξεργαστής, ένα chip που ονομάστηκε 4004. Αυτό έγινε 8 χρόνια πριν από την κατασκευή του πρώτου προσωπικού υπολογιστή (Personal Computer Ι PC).

Οι υπολογιστές είναι κατασκευασμένοι γύρω από διάφορες γενίες επεξεργαστών. Η INTEL δεν είναι η μόνη εταιρία κατασκευής επεξεργαστών, αναμφίβολα όμως είναι η μεγαλύτερη. Ωστόσο, από την 5ηγενιά και μετά μπορούμε να διακρίνουμε τη δυναμική παρουσία στο χώρο των κατασκευαστών και άλλων εταιριών, όπως είναι η AMD, η Cyrix και η IDT.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τις 6 γενιές μικροεπεξεργαστών, καθώς και τον αριθμό των transistors που περιλαμβάνει κάθε επεξεργαστής.

ΑΡΧΙΚΗ | ΥΛΙΚΟ | ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ | ΙΣΤΟΡΙΑ Η/Υ | ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΠΙΤΙ | GLOSSARY | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού