ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

NERO BURNING ROM

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ > ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που αυτοί που είχαν συσκευή εγγραφής CD, DVD ήταν λίγοι και θεωρούνταν προνομιούχοι. Τότε, που οι περισσότεροι ακόμη χρησιμοποιούσαν δισκέτες, το γνωστότερο πρόγραμμα εγγραφής CD ονομαζόταν Easy CD (ο πρόγονος του Creator) και η εταιρεία που το είχε δημιουργήσει ήταν η Adaptec, γνωστή κυρίως από τους SCSI controllers της. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί, οι περισσότεροι έχουν ένα CD,DVD εγγραφής και το πιο συζητημένο πρόγραμμα ονομάζεται Nero, το οποίο αισίως έφτασε στην έκδοση 9 με πολλές βελτιώσεις και νέες λειτουργίες.

Σε αυτή την περίπτωση ο Νέρωνας αντί για τη Ρώμη καίει… δισκάκια! Το πρωτότυπο λογοπαίγνιο της κατασκευάστριας του Nero (Rom αντί για Rome) χάρισε το χαμόγελο σε πολλούς και κίνησε την περιέργεια σε περισσότερους. Πώς ήταν δυνατόν μία εταιρεία που αστειεύεται με τον εαυτό της να δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα εγγραφής CD,DVD; Στο κάτω κάτω, η Ahead ήταν για τους περισσότερους ένα άγνωστο όνομα. Δοκιμάζοντας τις πρώτες εκδόσεις του Nero οι περισσότεροι χρήστες απογοητεύτηκαν. Δύσχρηστο περιβάλλον γεμάτο κουμπάκια, δύο μονότονα παράθυρα στο στυλ του Explorer να κυριαρχούν στο interface και κάποια "κρυφά" μενού με περίεργες ορολογίες που δεν είχαν ξανασυναντήσει.

Καθώς οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των χρηστών αυξάνονταν, το Nero πρωτοπορούσε παρουσιάζοντας συνεχώς νέες δυνατότητες. Οντας το πρώτο πρόγραμμα που υποστήριζε μη προβληματικό custom Overburning, on-the-fly MP3 decoding, φίλτρα ήχου, καθώς και απρόσκοπτη δημιουργία Video-CD, DVD το Nero συνεχώς κέρδιζε οπαδούς φτάνοντας στο σημείο να εκτοπίσει τους "ανταγωνιστές" του και να καθιερωθεί ως το κυρίαρχο πρόγραμμα εγγραφής. Από την έκδοση 4 έως την 10 εμφανίστηκαν αρκετές αλλαγές, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στη συμβατότητα και την ευχρηστία του, χωρίς βέβαια να παραλείπεται η προσθήκη νέων δυνατοτήτων και η ανάπτυξη όσων ήδη υπήρχαν. Τι καινούριο, λοιπόν, μπορεί να προσφέρει η έκδοση 10;


ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ

Το πρώτο που συναντά ο χρήστης ανοίγοντας το κουτί του Nero 10 είναι το ογκώδες manual του προγράμματος, το οποίο παρέχει κατατοπιστικότατες οδηγίες σε πολλές γλώσσες. Κάτω από το manual βρίσκεται το CD-RΟΜ της εφαρμογής και μία "πρέσα" δημιουργίας ετικετών για CDs,DVDs. Το πακέτο περιέχει και κάποιες αυτοκόλλητες ετικέτες για δοκιμή, "κρυμμένες" ανάμεσα στις σελίδες του manual.

Η εγκατάσταση της εφαρμογής διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά (προσαρμοσμένη εγκατάσταση) και ακολουθεί τα πρότυπα του νέου installer της Microsoft. Οταν το Nero εγκατασταθεί στο δίσκο μας, "περνά" μαζί με τη βασική εφαρμογή και κάποια συνοδευτικά προγράμματα. Με αυτά ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ετικέτες για τα CDs,DVDs που γράφει, να ελέγξει την ταχύτητα των συσκευών ανάγνωσης οπτικών δίσκων του συστήματος, καθώς και να ακούσει μουσική μέσω ενός player. Παράλληλα, είναι δυνατή η επιπλέον εγκατάσταση ενός εναλλακτικού Media Player, ο οποίος υποστηρίζει κωδικοποίηση σε format MP3 και TwinVQ (το format συμπιεσμένου ήχου της Yamaha γνωστότερο ως VQF), καθώς και ενός προγράμματος εγγραφής Packet Writing για Rewriteable CDs (το γνωστό σε πολλούς InCD). Μαζί με αυτά παρέχονται επίσης το Nero Wave Editor, ένα πρόγραμμα για επεξεργασία αρχείων WAV, και το Imagedrive, μία εφαρμογή που επιτρέπει τη χρήση CD image files σαν κανονικά CDs, DVDs.

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ NERO

Oταν το Nero εκτελεστεί για πρώτη φορά στο σύστημά μας, μας καλωσορίζει ένα παράθυρο στο οποίο θα πρέπει να ορίσουμε τη συσκευή εγγραφής την οποία η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί ως βασική. Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο βασικό παράθυρο επιλογών, όπου παρατίθενται όλες οι δυνατότητες δημιουργίας CD,DVD. Το Nero αξιοποιεί εκτεταμένα τη λογική των tabs, γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη ευχρηστία στο χειρισμό.

Στο αριστερό τμήμα του παράθυρου βρίσκονται τοποθετημένα κάθετα κάποια εικονίδια τα οποία αντιπροσωπεύουν όλους τους διαφορετικούς τύπους CD,DVD που η εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει. Επιλέγοντας ένα από αυτά, το "βασικό" τμήμα του παράθυρου, που βρίσκεται δεξιά από τη λίστα με τα εικονίδια, αλλάζει για να μας παρουσιάσει όλες τις επιλογές για αυτόν τον τύπο CD,DVD. Οι επιλογές αυτές χωρίζονται σε κατηγορίες στις οποίες ο χρήστης έχει πρόσβαση με χρήση διαφορετικών tabs. Από αυτές ο χρήστης μπορεί να ορίσει το όνομα που θα έχει το CD,DVD, την ταχύτητα εγγραφής, τις παραμέτρους που αφορούν στη δομή του, καθώς και τις ημερομηνίες δημιουργίας και τα στοιχεία copyright. Οταν επιλέξουμε το είδος του CD,DVD που θέλουμε να δημιουργήσουμε και ρυθμίσουμε τις παραμέτρους κατά τις προτιμήσεις μας, το παράθυρο παραμετροποίησης κλείνει και μεταφερόμαστε στο βασικό τμήμα της εφαρμογής.

Το μεγαλύτερο τμήμα του περιβάλλοντος του Nero καταλαμβάνεται από δύο παράθυρα που λειτουργούν με τη λογική του Windows Explorer. Αυτά μορφοποιούνται ανάλογα με το είδος CD,DVD που έχουμε επιλέξει να δημιουργήσουμε. Αν δομούμε ένα "συνηθισμένο" CD,DVD με δεδομένα (αρχεία και φακέλους από τους δίσκους μας), τότε η εμφάνιση αυτών των παράθυρων δεν διαφοροποιείται σχεδόν καθόλου σε σχέση με τον Windows Explorer. Αν όμως το CD,DVD που φτιάχνουμε είναι ένα Audio, Mixed Mode ή Video CD, τότε η εμφάνιση αυτών των παράθυρων αλλάζει αρκετά ώστε να επιτρέπεται η απρόσκοπτη εργασία με τα σχετικά αρχεία. Συγκεκριμένα, αν έχουμε επιλέξει να δημιουργήσουμε ένα μουσικό CD,DVD και προσθέσουμε σε αυτό αρχεία MP3, τότε αυτά δεν θα παρουσιάζονται ως αρχεία με το μέγεθός τους αλλά ως μουσικά κομμάτια με τη διάρκειά τους. Αντίστοιχα, αν δημιουργούμε ένα video CD χρησιμοποιώντας αρχεία MPEG 2,MPEG-4 τότε στο παράθυρο της συλλογής μας θα παρατίθενται τα αρχεία συνοδευόμενα από χαρακτηριστικά όπως η διάρκεια και η ανάλυσή τους. Παράλληλα, ειδικά στην περίπτωση του Video CD, το Nero δημιουργεί από μόνο του την απαιτούμενη δομή ώστε το CD,DVD που θα γράψουμε να είναι συμβατό με τα καθιερωμένα πρότυπα των Video CDs και άρα θα μπορεί να αναπαραχθεί από τις περισσότερες συσκευές αναπαραγωγής τέτοιων CDs.


Ο λόγος που το περιβάλλον του Nero χωρίζεται σε δύο τμήματα δεν είναι άλλος από το να μας επιτρέπει διαδικασίες drag'n'drop. Αν και το Nero παρουσιάζει ως "παράθυρο προορισμού" (destination, αυτό στο οποίο δομούμε το προς εγγραφή CD,DVD μας) αριστερά και παράθυρο προέλευσης (source) δεξιά, ο χρήστης μπορεί να τους αλλάξει θέση κατά τις προτιμήσεις του ή ακόμη και να προσθέσει νέα παράθυρα -και των δύο τύπων- από το μενού Window. Ετσι, η δομή του CD,DVD δημιουργείται με απλό drag'n'drop των αρχείων από το παράθυρο προέλευσης σε αυτό του προορισμού. Αν επιθυμούμε να τροποποιήσουμε την τελική δομή, το Nero επιτρέπει τις κλασικές διαδικασίες cut, copy και paste, καθώς και τη μετονομασία των συμπεριλαμβανόμενων αρχείων. Ολες αυτές οι δυνατότητες είναι προσβάσιμες μέσω του δεξιού πλήκτρου του ποντικιού, μέσω της μπάρας εργαλείων καθώς και μέσω των γνωστών shortcuts του συστήματος (CTRL+C για αντιγραφή, CTRL+ V για επικόλληση ή CTRL+X για αποκοπή, καθώς και F2 για μετονομασία).


ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το Nero να ξεχωρίζει είναι η τεχνογνωσία των κατασκευαστών του και η υποστήριξη που αυτή συνεπάγεται. Το Nero ήταν ένα από τα πρώτα προγράμματα που υποστήριξαν τις τεχνολογίες Just Link και Burn Proof των αντίστοιχων κατασκευαστών συσκευών εγγραφής, ενώ μπορεί να δημιουργήσει μουσικά (audio) CDs όχι μόνο έχοντας ως πηγή του αρχεία WAV και MP3 αλλά και αρχεία VQF (Twin VQ). Παράλληλα, το επίπεδο υποστήριξης διατηρείται υψηλό, αφού όχι μόνο υπάρχει ένα προσεγμένο on-line help (έχει την "κλασική" μορφή του Windows help) αλλά και ένα ιδιόμορφο σύστημα αναγνώρισης της συσκευής εγγραφής. Ετσι, εάν το πρόγραμμα δεν καταλάβει αυτόματα ποια είναι η συσκευή εγγραφής - σε περίπτωση κάποιου παλιού ή ιδιόμορφου μοντέλου - με την εισαγωγή του CD εγκατάστασης του Nero και την επιλογή της σχετικής δυνατότητας εκτελείται μια πιο εκτεταμένη ανίχνευση. Με αυτήν, ακόμη και αν δεν αναγνωριστεί η ίδια η συσκευή, τουλάχιστον θα αναγνωριστούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά της.

Μία μικρή ιδιομορφία του Nero είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργεί Image Files. Αυτά είναι αρχεία που βρίσκονται στο δίσκο μας και περιέχουν όλα τα δεδομένα ενός CD. Προκειμένου, λοιπόν, να δημιουργήσει ένα Image File, το Nero απαιτεί να οριστεί ως συσκευής εγγραφής το Image Drive που διαθέτει. Αφού εκτελεστεί η εγγραφή - ουσιαστικά η μεταφορά του CD στο δίσκο - ο χρήστης μπορεί να γράψει αυτό το Image File σε ένα κανονικό CD, ορίζοντας ως συσκευή εγγραφής το CD εγγραφής του και επιλέγοντας τη δυνατότητα "Burn Image". Το Nero, βέβαια, μπορεί να δημιουργήσει από μόνο του ένα Image File και κατόπιν να προχωρήσει στην εγγραφή του σε κανονικό CD, αλλά με αυτό τον τρόπο ο χρήστης έχει περισσότερο έλεγχο στην ίδια την εγγραφή.


Μία από τις δυνατότητες που περιέχει το Nero και που συνήθως συναντάται μόνο σε εξειδικευμένα προγράμματα του είδους είναι αυτή του backup των δίσκων ή και των partitions ενός συστήματος. Το πρόγραμμα μπορεί να κάνει μία πλήρη αντιγραφή ενός ή και όλων των partitions του υπολογιστή μας σε CD,DVD ώστε να μπορούμε να ανακτήσουμε το σύστημά μας σε περίπτωση απώλειας δεδομένων ή system failure. Αν και είναι θετικό να περιέχεται μία τέτοια επιλογή σε ένα πρόγραμμα εγγραφής, δυστυχώς παρουσιάζει δύο -αναμενόμενα- μειονεκτήματα. Το πιο απλό από αυτά είναι πως δεν είναι δυνατόν να γίνει backup ένας δίσκος που χρησιμοποιείται από το σύστημα, τουλάχιστον όχι χωρίς πιθανότητα εμφάνισης λαθών. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι πως δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μόνο ορισμένα αρχεία μέσα από ένα backup. Ο χρήστης, λοιπόν, που επιθυμεί να ανακτήσει κάποια στοιχεία, θα πρέπει να το ανακτήσει ολόκληρο για να έχει πρόσβαση σε αυτά.


Κατά την εξέλιξή του το Nero υποστήριζε κάποιες δυνατότητες που τα αντίπαλα προγράμματα δεν υποστήριζαν ή δεν υλοποιούσαν τόσο ολοκληρωμένα. Μία από αυτές είναι το παραμετροποιήσιμο Overburning, η διαδικασία δηλαδή εγγραφής δεδομένων σε ένα CD,DVD που ξεπερνούν το προκαθορισμένο όριο εγγραφής. Ο χρήστης, δηλαδή, μπορεί να γράψει 654MB σε ένα CD των 650 και DVD μεγέθους 4,7GB, ποσό που δεν φαίνεται σημαντικό αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαιτούμενο. Το ίδιο ισχύει και για τα CDs που χωρούν 700MB δεδομένων (τα γνωστά CDs "80 λεπτών"), τα οποία συχνά μπορούν να χωρέσουν μέχρι και 710MB δεδομένων. Για να μπορεί το Nero να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Overburning, το CD,DVD θα πρέπει να γραφτεί σε DAO mode (Disk At Once, δηλαδή "με ένα πέρασμα").


Φυσικά, το Overburning δεν είναι η μοναδική δυνατότητα του Nero που το καθιστά ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Καταρχήν, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει κάποια αρχεία ήχου με τα οποία το πρόγραμμα θα τον ενημερώνει σχετικά με την έκβαση της εγγραφής. Είναι δυνατόν δηλαδή όταν ολοκληρώνεται μία εγγραφή, το CD,DVD να μας αναγγέλλει με τη φωνή μας πως "η εγγραφή ολοκληρώθηκε" ή να παίζει μία πένθιμη μουσική όταν η εγγραφή έχει αποτύχει! Μπορούμε επίσης να ορίσουμε τη μη εξαγωγή του CD,DVD κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εγγραφής (έπειτα από κάθε εγγραφή το tray της συσκευής εγγραφής ανοίγει, αφού έτσι αδειάζει ο buffer της συσκευής). Παράλληλα, το Nero υποστηρίζει εγγραφή σε πολλές συσκευές εγγραφής ταυτόχρονα. Είναι δυνατόν, δηλαδή, αν έχουμε ένα Image File στο δίσκο μας να το γράψουμε ταυτόχρονα σε δύο CDs, DVDs αφού το Nero συγχρονίζει τις συσκευές εγγραφής μεταξύ τους ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται ομαλά. Το μειονέκτημα αυτής της λειτουργίας είναι πως για την απρόσκοπτη έκβασή της συνιστάται οι δύο συσκευές εγγραφής να είναι ίδιες (ίδιο μοντέλο, εταιρεία και ταχύτητα).


Οπως καταλαβαίνετε, το Nero είναι ένα από τα λίγα προγράμματα που δίνουν σημασία ακόμη και στις λεπτομέρειες της διαδικασίας εγγραφής. Από τις δυνατότητές του δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την πολύ δυνατή database που διαθέτει, η οποία κρατά στη μνήμη της όλα τα CDs,DVDs που έχουμε γράψει - αν το επιθυμούμε - ώστε να έχει διαθέσιμα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά τους αν ποτέ τα ξαναγράψουμε, ενώ διαθέτει και δυνατότητα σύνδεσης με το Internet για αυτόματη αναγνώριση των μουσικών CDs, DVDs.



ΑΡΧΙΚΗ | ΥΛΙΚΟ | ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ | ΙΣΤΟΡΙΑ Η/Υ | ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΠΙΤΙ | GLOSSARY | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Υπομενού


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού