ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

LCD

ΥΛΙΚΟ > ΟΘΟΝΕΣ

Γενικά


Οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, LCD (Liquid Crystal Display) Screens, είναι επίπεδες, καθώς δεν περιέχουν καθοδικό σωλήνα. Αντί για τον καθοδικό σωλήνα η εικόνα σχηματίζεται πάνω σε ένα επίπεδο πλαστικό υλικό. Οι LCDs οθόνες επίσης αποκαλούνται και "μαλακές", καθώς οι εικόνες τους έχουν μια μαλακότερη ποιότητα σε σχέση με αυτές του καθοδικού σωλήνα. Η εικόνα δεν τρεμοπαίζει και έτσι προκαλεί λιγότερο πόνο στα μάτια. Την ίδια στιγμή οι οθόνες υγρών κρυστάλλων είναι μακράν τα περισσότερο περιβαλλοντολογικά ασφαλή προϊόντα. Αυτές οι επίπεδες οθόνες παράγουν μηδενική ακτινοβολία και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις καθιερωμένες οθόνες.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των οθονών καθοδικού σωλήνα είναι ότι δεν τρεμοπαίζουν. Φυσικά, οι καλύτερες οθόνες καθοδικού σωλήνα έχουν ένα μεγάλο ρυθμό ανανέωσης (85 ΗΖ ή περισσότερα), που παρέχει μια πολύ σταθερή εικόνα, χωρίς αξιοπρόσεκτο τρεμοπαίξιμο. Αλλά οι οθόνες υγρών κρυστάλλων δεν τρεμοπαίζουν καθόλου. Επίσης οι οθόνες υγρών κρυστάλλων είναι πολύ ελαφρύτερες και καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο σε σχέση με τις οθόνες καθοδικού σωλήνα.



Οθόνη αφής


Η εισαγωγή δεδομένων και ο χειρισμός των πληροφοριών που εμφανίζονται στην οθόνη γίνεται συνήθως με τη χρήση του πληκτρολογίου, του ποντικιού ή με τη φωτογραφίδα (Iight pen). Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν κατασκευαστεί οθόνες ευαίσθητες στην αφή, που ονομάζονται οθόνες αφής(touch screens) , και επιτρέπουν στο χρήστη να καταδεικνύει με το άγγιγμα του δακτύλου τις πληροφορίες που απεικονίζουν. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνδυασμό οθόνης και πληκτρολογίου/ποντικιού.

Για τις οθόνες αυτές χρησιμοποιούνται δύο ειδών τεχνολογίες. Σύμφωνα με το πρώτο είδος, η οθόνη διατρέχεται από οριζόντιες και κάθετες διόδους φωτός (φωτοδιόδους). Μόλις ο χρήστης αγγίξει την οθόνη διακόπτονται στο συγκεκριμένο σημείο οι ακτίνες φωτός και έτσι εντοπίζεται το σημείο που επιλέχθηκε και το οποίο απεικονίζει μια συγκεκριμένη εντολή. Το άλλο είδος οθόνης αποτελείται από μια ειδική διαφανή επάλειψη, η οποία είναι αγωγός ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν ο χρήστης αγγίξει την οθόνη με το δάχτυλό του, απορροφά μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού. Με τη βοήθεια των ηλεκτροδίων που υπάρχουν στις άκρες της οθόνης, ανιχνεύεται το σημείο επαφής, δηλαδή το σημείο όπου απορροφάται το ρεύμα, και έτσι εκτελείται η αντίστοιχη εντολή.

Οι οθόνες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρουσίαση πληροφο-ριών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπουν και την εισαγωγή δεδομένων από το χρήστη, με το μαρκάρισμα μιας επιλογής από μια λίστα επιλογών (π.χ. επιλογή ενός χρηματικού ποσού για ανάληψη χρημάτων, ανάμεσα σε μια λίστα ποσών, από την οθόνη μιας Αυτόματης Ταμειολογιστικής Μηχανής). Τέτοιες οθόνες χρησιμοποιούνται και στα περίπτερα πληροφοριών (information kiosks) που υπάρχουν κυρίως σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, σε Δημόσιους Οργανισμούς και μεγάλα ξενοδοχεία, προκειμένου οι πολίτες να αντλούν απαραίτητες πληροφορίες για τις συναλλαγές τους με τους διάφορους φορείς. Με τα συστήματα αυτά οργανώνονται εύκολα διάφορα μενού πληροφοριών, η επιλογή των οποίων οδηγεί στη μετάβαση σε άλλα που περιέχουν πιο ειδικές πληροφορίες.

Οι οθόνες αφής έχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες / μειονεκτήματα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να αγγίξει ο χρήστης με το δάχτυλό του το ακριβές σημείο που τον ενδιαφέρει, με αποτέλεσμα να μην παίρνει τις πληροφορίες που αναζητά. Επιπλέον, η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει κόπωση στο χέρι του χρήστη, ενώ η οθόνη είναι πολύ ευαίσθητη και λερώνεται πολύ εύκολα.

ΑΡΧΙΚΗ | ΥΛΙΚΟ | ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ | ΙΣΤΟΡΙΑ Η/Υ | ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΠΙΤΙ | GLOSSARY | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Υπομενού


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού